Étlap 2. KEREK.LE
Étlap 2. KEREK.LE
Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.
2. A táblázat F oszlopában az egyes ételek eredeti árai találhatók. Az akciós árat az étterem tulajdonosa úgy kéri, hogy az eredeti ár 20%-kal csökkentett értékének egészrészét vegyük, és ennek utolsó számjegyét cseréljük kilencesre! Ennek megfelelően határozza meg a G oszlopban az akciós árat az egyes ételekre!
A 20%-kal csökkentett érték az eredeti ár 80%-a (100%-20%). Az egészrészt kerekítéssel kapjuk meg. A kerekítéshez a KEREK.LE függvényt használjuk, mivel lényegtelen a kapott 80%-os kapott szám vége, mindenképpen 9-re kell végződni. Ezért tízesre kerekítünk lefelé és hozzáadunk 9-et.
KEREK.LE - Egy számot lefelé, a nulla felé kerekít
Képlete:
=KEREK.LE(szám; hány_számjegy)
Szám: az eredeti ár 80%-a - F2*0,8, nem zárjuk le, mert másolni szeretnénk.
hány_számjegy : a legközelebbi 10-es re kerekített számra van szükségünk : -1
Képlete:
=KEREK.LE(F2*0,8;-1)
Mivel a feladat előírja, hogy 9-re végződjön az akciós ár, adjunk hozzá 9-et.
Képlete:
=KEREK.LE(F2*0,8;-1)+9
A cella jobb alsó sarkában levő zöld négyzet segítségével másoljuk végig a képletet.
Eredmény:
Hogyan oldanád meg?
3. A K29-es cellában határozza meg a legnagyobb akciós árat!