Étlap 2. KEREK.LE

Étlap 2. KEREK.LE

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

2. A táblázat F oszlopában az egyes ételek eredeti árai találhatók. Az akciós árat az étterem tulajdonosa úgy kéri, hogy az eredeti ár 20%-kal csökkentett értékének egészrészét vegyük, és ennek utolsó számjegyét cseréljük kilencesre! Ennek megfelelően határozza meg a G oszlopban az akciós árat az egyes ételekre!

A 20%-kal csökkentett érték az eredeti ár 80%-a (100%-20%). Az egészrészt kerekítéssel kapjuk meg. A kerekítéshez a KEREK.LE függvényt használjuk, mivel lényegtelen a kapott 80%-os kapott szám vége, mindenképpen 9-re kell végződni. Ezért tízesre kerekítünk lefelé és hozzáadunk 9-et.

KEREK.LE -  Egy számot lefelé, a nulla felé kerekít

Képlete:

=KEREK.LE(szám; hány_számjegy)

Szám: az eredeti ár 80%-a - F2*0,8, nem zárjuk le, mert másolni szeretnénk.

hány_számjegy :  a legközelebbi 10-es re kerekített számra van szükségünk : -1

Képlete:

=KEREK.LE(F2*0,8;-1)

Mivel a feladat előírja, hogy 9-re végződjön az akciós ár, adjunk hozzá 9-et.

Képlete:

=KEREK.LE(F2*0,8;-1)+9

A cella jobb alsó sarkában levő zöld négyzet segítségével másoljuk végig a képletet.

Eredmény:

kep_2024-12-21_063546980.png

 

Hogyan oldanád meg?

 

3. A K29-es cellában határozza meg a legnagyobb akciós árat!