Étlap 13. Diagram
Étlap 13. Diagram
Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.
13. A diagramon eltérő színezéssel emelje ki a legkisebb és a legnagyobb energiaértékű desszerthez tartozó oszlopot! (A színezéssel történő kiemelésnek nem kell követnie az alapadatok esetleges változását.)
A diagramból kitűnik, hogy a legkisebb energiaértékű desszert az "Almás-fahéjas palacsinta vaníliaöntettel".
Kattintsunk kétszer a hozzá tartozó oszlopra.
Kezdőlap - Betűtípus - Kitöltőszín : válasszunk egy színt, ami eltér a többi oszlopszíntől.
A diagramból kitűnik, hogy a legnagyobb energiaértékű desszert a "Túrógombóc fahéjas öntettel".
Kattintsunk kétszer a hozzá tartozó oszlopra.
Kezdőlap - Betűtípus - Kitöltőszín : válasszunk egy színt, ami eltér a többi oszlopszíntől.
Eredmény:
Érdekesség
Hogyan oldanád meg fejben?
Négyzetre emelés:
Amikor egy szám 5-ösre végződik, akkor egy egyszerű szabály alapján rögtön kiszámolhatjuk a négyzetét. Vegyünk egy kétjegyű számot:
85² = 85 * 85
Vegyük az első számjegyet, szorozzuk meg a nála 1-gyel nagyobb számmal, majd írjuk oda a végére a 25-öt.
85² = 7225
Számjegyek:
1-2. számjegy utolsó két számjegy
8 *(8+1) = 72 25
8*9=72 25
Bizonyítás:
(10x+5)²=100x²+100x+25=x*(x+1)*100+25