Étlap 13. Diagram

Étlap 13. Diagram

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

13. A diagramon eltérő színezéssel emelje ki a legkisebb és a legnagyobb energiaértékű desszerthez tartozó oszlopot! (A színezéssel történő kiemelésnek nem kell követnie az alapadatok esetleges változását.)

A diagramból kitűnik, hogy a legkisebb energiaértékű desszert az "Almás-fahéjas palacsinta vaníliaöntettel".

Kattintsunk kétszer a hozzá tartozó oszlopra.

Kezdőlap - Betűtípus - Kitöltőszín : válasszunk egy színt, ami eltér a többi oszlopszíntől.

A diagramból kitűnik, hogy a legnagyobb energiaértékű desszert a "Túrógombóc fahéjas öntettel".

Kattintsunk kétszer a hozzá tartozó oszlopra.

Kezdőlap - Betűtípus - Kitöltőszín : válasszunk egy színt, ami eltér a többi oszlopszíntől.

Eredmény:

kep_2025-01-05_065221350.png

 

 

Érdekesség

 

Hogyan oldanád meg fejben?

Négyzetre emelés:

Amikor egy szám 5-ösre végződik, akkor egy egyszerű szabály alapján rögtön kiszámolhatjuk a négyzetét. Vegyünk egy kétjegyű számot:

85² = 85 * 85

Vegyük az első számjegyet, szorozzuk meg a nála 1-gyel nagyobb számmal, majd írjuk oda a végére a 25-öt.

85² = 7225

Számjegyek:

1-2. számjegy                        utolsó két számjegy

     8 *(8+1) = 72                                    25

       8*9=72                                            25

 

Bizonyítás:

 

(10x+5)²=100x²+100x+25=x*(x+1)*100+25