Étlap 9. KEREK.LE, SZUM

Étlap 9. KEREK.LE, SZUM

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

9. A K9; K17; K25 cellákban határozza meg az egyes menük árait! A menüár a menüben szereplő ételek akciós árának összegéből, annak százasokra lefele történő kerekítéséből adódik!

A lefelé kerekítés miatt a KEREK.LE függvényre van szükségünk. Az összesítést pedig a SZUM függvénnyel fogjuk megoldani.

KEREK.LE -  Egy számot lefelé, a nulla felé kerekít

Képlete:

=KEREK.LE(szám; hány_számjegy)

Szám: a menüárat, hogy megkapjuk, a menüben szereplő ételek akciós árait összesíteni kell a SZUM függvénnyel.

           SZUM - Az összes számot összeadja egy adott cellatartományban

           Képlete:

            =SZUM(szám1,[szám2],...)

             szám1,[szám2],... :  a menühöz tartozó ételek akciós árai : K5:K7

             Képlete:

             =SZUM(K5:K7)

hány_számjegy :  százasra kerekített számra van szükségünk : -2

Képlete:

 =KEREK.LE(SZUM(K5:K7);-2)

=KEREK.LE(SZUM(K13:K15);-2)

=KEREK.LE(SZUM(K21:K23);-2)

Eredmény:

kep_2024-12-31_104358640.png

Hogyan oldanád meg?

 

10. A K10; K18; K26 cellákban határozza meg 20 adag menü árát! Ebben az esetben a menüárból további 10% kedvezményt kell számolni!