Étlap 9. KEREK.LE, SZUM
Étlap 9. KEREK.LE, SZUM
Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.
9. A K9; K17; K25 cellákban határozza meg az egyes menük árait! A menüár a menüben szereplő ételek akciós árának összegéből, annak százasokra lefele történő kerekítéséből adódik!
A lefelé kerekítés miatt a KEREK.LE függvényre van szükségünk. Az összesítést pedig a SZUM függvénnyel fogjuk megoldani.
KEREK.LE - Egy számot lefelé, a nulla felé kerekít
Képlete:
=KEREK.LE(szám; hány_számjegy)
Szám: a menüárat, hogy megkapjuk, a menüben szereplő ételek akciós árait összesíteni kell a SZUM függvénnyel.
SZUM - Az összes számot összeadja egy adott cellatartományban
Képlete:
=SZUM(szám1,[szám2],...)
szám1,[szám2],... : a menühöz tartozó ételek akciós árai : K5:K7
Képlete:
=SZUM(K5:K7)
hány_számjegy : százasra kerekített számra van szükségünk : -2
Képlete:
=KEREK.LE(SZUM(K5:K7);-2)
=KEREK.LE(SZUM(K13:K15);-2)
=KEREK.LE(SZUM(K21:K23);-2)
Eredmény:
Hogyan oldanád meg?
10. A K10; K18; K26 cellákban határozza meg 20 adag menü árát! Ebben az esetben a menüárból további 10% kedvezményt kell számolni!