Étlap 8. SZUM
Étlap 8. SZUM
Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.
8. Az N9; N17; N25 cellákban határozza meg az egyes menük összes energiamennyiségét!
Az összes energiamennyiséget megkapjuk, a SZUM függvény segítségével.
SZUM - Az összes számot összeadja egy adott cellatartományban
Képlete:
=SZUM(szám1,[szám2],...)
szám1,[szám2],... : Az N oszlopban a menükhöz tartozó kalóriák
Képlete:
=SZUM(N5:N7)
=SZUM(N13:N15)
=SZUM(N21:N23)
Eredmény:
Hogyan oldanád meg?
9. A K9; K17; K25 cellákban határozza meg az egyes menük árait! A menüár a menüben szereplő ételek akciós árának összegéből, annak százasokra lefele történő kerekítéséből adódik!