Étlap 8. SZUM

Étlap 8. SZUM

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

8. Az N9; N17; N25 cellákban határozza meg az egyes menük összes energiamennyiségét!

Az összes energiamennyiséget megkapjuk, a SZUM függvény segítségével.

SZUM - Az összes számot összeadja egy adott cellatartományban

Képlete:

=SZUM(szám1,[szám2],...)

szám1,[szám2],... :  Az N oszlopban a menükhöz tartozó kalóriák

Képlete:

=SZUM(N5:N7)

=SZUM(N13:N15)

=SZUM(N21:N23)

Eredmény:

kep_2024-12-29_134610035.png

Hogyan oldanád meg?

 

9. A K9; K17; K25 cellákban határozza meg az egyes menük árait! A menüár a menüben szereplő ételek akciós árának összegéből, annak százasokra lefele történő kerekítéséből adódik!