Étlap 10. Kedvezmény
Étlap 10. Kedvezmény
Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.
Minta:
10. A K10; K18; K26 cellákban határozza meg 20 adag menü árát! Ebben az esetben a menüárból további 10% kedvezményt kell számolni!
1 adag árát a K9 (K17; K25) cellában már kiszámoltuk.
20 adag árát megkapjuk, ha ezt az összeget megszorozzuk 20-szal.
A 10% kedvezményt akkor kapjuk meg, ha a kapott összeget megszorozzuk 90% -kal, vagy 0,9-cel (100%-10%=90% vagy 1-0,1=0,9)
Képlete:
=K9*20*0,9
Másoljuk át a képletet a K18 és K26 cellába is : a K10 cellára kattintsunk, majd Ctrl+C , kattintsunk a K18 cellára majd Ctrl + V , majd kattintsunk a K26 cellára és Ctrl + V billentyűkombináció segítségével illesszük be a képletet.
Eredmény:
Hogyan oldanád meg?
11. Formázza a táblázatot az alábbi leírás és a minta szerint:
a. Az első sor és az első oszlop celláit igazítsa középre!
b. Az első oszlopban található kategórianeveket állítsa félkövér betűstílusúra!
c. Az F, G és K oszlopban található számértékek ezres tagolással, tizedesjegyek nélkül és
„Ft” mértékegységgel jelenjenek meg!
d. Az A oszloptól az N oszlopig állítson be olyan oszlopszélességet, hogy minden adat
olvasható legyen!
e. Az I oszlop celláinak stílusát és igazítását állítsa be a mintának megfelelően!
f. A J oszlop celláit igazítsa a mintának megfelelően!
g. A menüket szegélyezze a minta vastag vonalának megfelelően!
h. Az egyes ételcsoportokat – a minta szerint – vastag vonallal szegélyezze!