Étlap 7. FKERES
Étlap 7. FKERES
Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.
7. Az N oszlopban másolható képlet segítségével határozza meg a menühöz tartozó ételek energiaértékét! Az egyes ételek energiaértéke a D oszlopban található!
Az FKERES függvénnyel kerestessük meg a sorszámhoz tartozó energiaértéket.
FKERES - Egy táblázat bal szélső oszlopában megkeres egy értéket, és a megtalált értékhez tartozó sorból a megadott oszlopban elhelyezkedő értéket adja eredményül; alapesetben a táblázatnak növekvő sorrendbe rendezettnek kell lennie.
Képlete:
=FKERES(keresési_érték; tábla; oszlop_szám; [tartományban_keres])
keresési_érték - I5, vagyis az étel sorszáma, nem zárjuk le, mert változnia kell.
tábla : B2:D58 , az étel sorszámát és mellette az energiaértéket is tartalmazza. Le kell zárni F4-gyel, mert másolásnál a tábla nem csúszhat el : $B$2:$D$58
oszlop_szám 3, mert a tábla 3. oszlopára van szükség, vagyis az étel energiaértékére.
Képlet:
=FKERES(I5;$B$2:$D$58;3)
Másoljuk a kapott képletet a N5:N7; N13:N15; N21:N23 tartományokba.
Ügyeljünk arra, hogy mikor nem tudjuk a zöld négyzettel másolni, akkor a keresési értéket változtassuk a megfelelőre:
FKERES(I13;$B$2:$D$58;3)
FKERES(I21;$B$2:$D$58;3)
Eredmény:
Hogyan oldanád meg?
8. Az N9; N17; N25 cellákban határozza meg az egyes menük összes energiamennyiségét!