Étlap 7. FKERES

Étlap 7. FKERES

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

7. Az N oszlopban másolható képlet segítségével határozza meg a menühöz tartozó ételek energiaértékét! Az egyes ételek energiaértéke a D oszlopban található!

Az FKERES függvénnyel kerestessük meg a sorszámhoz tartozó energiaértéket.

FKERES -  Egy táblázat bal szélső oszlopában megkeres egy értéket, és a megtalált értékhez tartozó sorból a megadott oszlopban elhelyezkedő értéket adja eredményül; alapesetben a táblázatnak növekvő sorrendbe rendezettnek kell lennie.

Képlete:

=FKERES(keresési_érték; tábla; oszlop_szám; [tartományban_keres])

keresési_érték - I5, vagyis az étel sorszáma, nem zárjuk le, mert változnia kell.

tábla : B2:D58 , az étel sorszámát és mellette az energiaértéket is tartalmazza. Le kell zárni F4-gyel, mert másolásnál a tábla nem csúszhat el : $B$2:$D$58

oszlop_szám 3, mert a tábla 3. oszlopára van szükség, vagyis az étel energiaértékére.

 Képlet:

=FKERES(I5;$B$2:$D$58;3)

 Másoljuk a kapott képletet a N5:N7; N13:N15; N21:N23 tartományokba.

Ügyeljünk arra, hogy mikor nem tudjuk a zöld négyzettel másolni, akkor a keresési értéket változtassuk a megfelelőre:

FKERES(I13;$B$2:$D$58;3)

FKERES(I21;$B$2:$D$58;3)

Eredmény:

kep_2024-12-28_162839491.png

 

Hogyan oldanád meg?

 

8. Az N9; N17; N25 cellákban határozza meg az egyes menük összes energiamennyiségét!