Posta 5. AB.ÁTLAG

Posta 5. AB.ÁTLAG

 

Az egyik postai szolgáltatásokat végző hivatal forgalommérést végez, hogy az ügyfelek elvárásainak jobban meg tudjon felelni. A hivatal vezetőjéhez több panasz érkezett a hosszú várakozási idők miatt.
A postahivatal bejáratánál ügyfélhívó terminál üzemel, amely a szolgáltatás kiválasztása után sorszámot nyomtat, és ezt elektronikusan is rögzíti. A hivatal dolgozói az ügyfél kiszolgálásának befejezési idejét is elektronikusan rögzítik. A forrásállományban rendelkezésre áll az egyik munkanapon 8 és 9 óra között érkezett ügyfelek sorszáma, érkezési és távozási időpontja.

5. A H4:J4 tartományban másolható képlettel számolja ki, hogy szolgáltatástípusonként mennyi a vizsgált időszakban az átlagos, hivatalban töltött idő!

 Itt egy adatbázis kezelésben használt függvényt fogunk segítségül hívni az AB.ÁTLAG függvényt.

AB.ÁTLAG - Egy lista- vagy adatbázisoszlopban (AB) lévő azon értékek átlagát számítja ki, melyek megfelelnek a megadott feltételeknek.

AB.ÁTLAG(adatbázis; mező; kritérium)

Adatbázis:     A teljes listát tartalmazó adatbázis A1:E38, mivel másolható képletre van szükségünk, ezért le kell zárnunk, mert a lista mindig ez marad : $A$1:$E$38

Mező:     A listából az időre van szükségünk az átlagos idő kiszámításához E1, de le kell zárni, mert mindig ezt nézzük : $E$1

Kritérium:    A szolgáltatások átlagát szeretnénk megtudni a "Szolgáltatás" oszlopból. Nem zárjuk le, mert minden szolgáltatásra át szeretnénk másolni a képletet : H1:H2

Képlet:

=AB.ÁTLAG($A$1:$E$38;$E$1;H1:H2)

A kapott eredmény formátumát változtassuk át idő formátummá, majd másoljuk a jobb alsó zöld négyzet segítségével végig J4-ig.

Eredmény:

kep_2024-08-13_190801431.png