AB.ÁTLAG

AB.ÁTLAG

 

Egy lista- vagy adatbázisoszlopban (AB) lévő azon értékek átlagát számítja ki, melyek megfelelnek a megadott feltételeknek.

Mikor érdemes használni?

Ha egy adatbázis egy oszlopában található azon értékek átlagára vagyok kíváncsi, amelyek megfelelnek a kívánt feltételeknek.

Képlete:

AB.ÁTLAG(adatbázis; mező; kritérium)

Adatbázis:     A listát vagy adatbázist alkotó cellatartomány. Az adatbázis kapcsolódó adatok sorokba (rekordok) és oszlopokba (mezők) rendezett listája. A lista első sora az egyes oszlopok feliratát tartalmazza.

Mező:     Azt jelzi, hogy melyik oszlopból számít eredményt a függvény. Adja meg az oszlopfeliratot idézőjelek között (például "Kor", "Hozam" stb.), vagy a listában az oszlop helyét kifejező számot idézőjelek nélkül (például 1 az első oszlop, 2 a második és így tovább).

Kritérium:     A cellák azon tartománya, amely a megadott feltételeket tartalmazza. Bármilyen tartományt használhat kritérium argumentumként, ha az legalább egy oszlopfeliratot és alatta legalább egy üres cellát tartalmaz az oszlop feltételének megadásához.

Példa:

kep_2024-08-13_185143197.png

Tipp:

A kritérium argumentumban tetszőleges tartományt megadhat, ha az legalább egy oszlopcímet és alatta legalább egy cellát tartalmaz a feltétel megadásához.

Ha például a G1:G2 tartományban a G1 cella a Bevétel oszlopcímet, a G2 cella pedig a 10000 USD értéket tartalmazza, akkor a tartománynak adhatja az Összehasonlítás nevet, és ezt az adatbázis-függvényekben kritérium argumentumként használhatja.

A kritériumtartomány bárhol szerepelhet a munkalapon. Figyelem, ha a kritériumtartományt közvetlenül a lista alá helyezi, akkor az Excel úgy értelmezi, hogy új adatot visz be a listába, az új információ a lista első sorába kerül, és a többi sor lefelé tolódik. Tehát ha nincs legalább egy üres sor a lista alatt, akkor az Excel nem tud új adatot bevinni.

A kritériumtartomány és a lista nem állhat átfedésben.

 Az adatbázis egy teljes oszlopával úgy végezhet műveletet, hogy a kritériumtartományban a mezőnevek alá egy üres sort szúr be.

 Hasznos linkek:

https://support.microsoft.com