Étlap 12. Diagram

Étlap 12. Diagram

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

12. Készítsen külön lapra oszlopdiagramot, amin az egyes desszertek energiaértéke olvasható le! A diagram címe legyen „Desszertek energiatartalma (kcal)”! A diagramhoz ne tartozzon jelmagyarázat! A vízszintes tengelyen az ételek neve legyen olvasható!

Jelöljük ki a C49:D58 cellatartományt.

 Beszúrás - Diagramok - Ajánlott diagramok - Minden diagram - Oszlop - OK.

Jobb egérgomb a diagramon - Diagram áthelyezése - Új munkalap - OK.

Kattintsunk a "Diagramcím"-re duplán, és írjuk át : „Desszertek energiatartalma (kcal)” -re.

A vízszintes tengelyen az ételek neve olvasható.

Eredmény:

kep_2025-01-03_151931742.png

 

Hogyan oldanád meg?

 

13. A diagramon eltérő színezéssel emelje ki a legkisebb és a legnagyobb energiaértékű desszerthez tartozó oszlopot! (A színezéssel történő kiemelésnek nem kell követnie az alapadatok esetleges változását.)