Ittas vezetés 9. SZUMHA

Ittas vezetés 9. SZUMHA

 

Az ittas vezetők évről évre sok személyi sérüléssel járó közúti balesetet okoznak. A rendőrség havi szinten közli megyékre lebontva az ilyen típusú balesetek számát. A 2011. és 2012. évi adatokat tartalmazza az ittas_2011.txt és az ittas_2012.txt tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású állomány. Feladata az adatok feldolgozása a következő leírás és a minta alapján.

A következő feladatokat a 2012 munkalapon végezze el, ha a feladat szövege másképp nem kéri!

9. Magyarország megyéit hét régióba soroljuk. Az egyes régiók nevét és számát az U7:V13 tartomány tartalmazza. A Q oszlopban lévő számok mutatják meg, hogy melyik megye melyik régióba tartozik. Határozza meg másolható képlet segítségével a W7:W13 tartomány celláiban az egyes régiókban az ittasan okozott balesetek számát!

 Össze szeretnénk adni feltétellel a régiókba tartozó megyékben okozott ittas baleseteket. Összeadás a SZUM függvény a feltétel a HA függvény. Nekünk a SZUMHA függvényre van szükségünk.

 

SZUMHA - A megadott feltételnek vagy kritériumnak eleget tevő cellákban található értékeket adja össze

Képlete:

 =SZUMHA(tartomány;kritérium;összegtartomány), ahol k meghatározza azon számok halmazát, amelyeket össze szeretnénk adni.

tartomány - a Q3:Q22 , ahol a régiókhoz rendelt kódok szerepelnek, mivel másolni szeretnénk a képletet, ezt le kell zárni F4 segítségével : $Q$3:$Q$22

kritérium - a kód maga, amit össze szeretnénk adni : V7, de mivel az összes kódot szeretnénk összeadatni, ezért nem zárjuk le.

összegtartomány : amit össze szeretnénk adni, tehát az ittas baleset mennyisége, B2:B71, ezt is lezárjuk F4-gyel, mert minden kód esetében ezt az oszlopot vizsgáltatjuk : $N$3:$N$22

Képlete:

Képlet:

=SZUMHA($Q$3:$Q$22;V7;$N$3:$N$22)

Eredmény:

 kep_2024-10-04_140344716.png