Lángos 5. SZUMHA

Lángos 5. SZUMHA

 

Egy lángossütő pultosa egész nap feljegyzi a rendeléseket és záráskor ez alapján összesítést végez. Megkaptuk az egyik nap rendelési adatait és az árlapot a rendeles.txt fájlban (tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegállomány). Fontos tudni, hogy a vevők, ha egy fajta lángosból ötnél többet vásárolnak, akkor az öt fölöttiek árából 10% kedvezményt kapnak.

5. Az I1 cellába írja, hogy „Darab”, és az I2:I7 tartományban adja meg, hogy az eladási adatok alapján az egyes lángosfajtákból összesen hányat adtak el! (Ha szükséges az N oszloptól jobbra segédadatokat írhat.)

Írjuk be az I1-es cellába "Darab".

Feltételes számolással számoljuk össze, hány darabot rendeltek a különféle lángosokból. Ehhez a SZUMHA függvényt használjuk.

SZUMHA - A megadott feltételnek vagy kritériumnak eleget tevő cellákban található értékeket adja össze

Képlete:

 =SZUMHA(tartomány;kritérium;összegtartomány), ahol k meghatározza azon számok halmazát, amelyeket össze szeretnénk adni.

tartomány - a A2:A71 , ahol a rendelt lángoskódok szerepelnek, mivel másolni szeretnénk a képletet, ezt le kell zárni F4 segítségével : A$2:A$71

kritérium - a kód maga, amit össze szeretnénk adni : G2, de mivel az összes kódot szeretnénk összeadatni, ezért nem zárjuk le.

összegtartomány : amit össze szeretnénk adni, tehát a rendelés mennyisége, B2:B71, ezt is lezárjuk F4-gyel, mert minden kód esetében ezt az oszlopot vizsgáltatjuk : B$2:B$71

Képlete:

=SZUMHA(A$2:A$71;G2;B$2:B$71)

Eredmény:

langos_5.jpg