Fogyasztás - személyautó 8. ÉV, SZUMHA

Fogyasztás - személyautó 8. ÉV, SZUMHA

 

Az autók fenntartási költségei között igen jelentős az üzemanyagra fordított összeg. Egy autótulajdonos az új autója megvételének időpontja óta folyamatosan rögzítette a tankolások adatait. A tulajdonos tankolásokról szóló feljegyzései találhatók a forrásállományban.
A feladata a forrásállományban lévő adatok alapján az autóval kapcsolatos költségek, adatok kiszámítása és statisztikák készítése. Táblázatkezelő program segítségével oldja meg a következő feladatokat!

Az A oszlop tartalmazza a tankolás időpontját. A B oszlopban az előző tankolás óta megtett távolság (kilométerben) szerepel. A C oszlopban a tankolt üzemanyag mennyisége (liter) található. A D oszlopban a tankoláskor fizetett összeg van. Az E oszlopban a benzinkút azonosítója látható. (Ha a benzinkutat a tulajdonos nem jegyezte fel, akkor abban a cellában „NA” érték szerepel.)

8. A J9:J23 cellatartományban másolható képlet segítségével határozza meg, hogy a tulajdonos az adott évben hány liter benzint tankolt az autóba!

Az R oszlopban megjelenítettük az eredeti dátumot. Nekünk csak az évre van szükségünk ehhez a feladathoz. Módosítsuk úgy a képletet, hogy csak az évet írja ki. 

Ehhez az ÉV függvényt fogjuk használni, és a dátum formátumot átírjuk általánosra, hogy tényleg csak az első 4 karaktert jelenítse meg.

ÉV - Kiszámítja, hogy az adott dátum melyik évre esik (1900 és 9999 közötti egész szám

 Képlete:

=ÉV(dátumérték)

dátumérték - A oszlopban levő dátumok

Képlete:

=ÉV(A2)

Mindenképpen figyeljük : a cellaformátumot Dátumról át kell állítani Általánosra.

Kezdőlap - Szám - Általános.

A J9:J23 cellatartományban másolható képlet segítségével határozza meg, hogy a tulajdonos az adott évben hány liter benzint tankolt az autóba!

Az R oszlop tartalmazza, hogy melyik tankolás, melyik évhez tartozik. Feltételes összegzéssel adjuk össze az évek tankolásait. Ehhez a SZUMHA függvény nyújt segítséget.

SZUMHA - A megadott feltételnek vagy kritériumnak eleget tevő cellákban található értékeket adja össze

Képlete:

 =SZUMHA(tartomány;kritérium;összegtartomány), ahol k meghatározza azon számok halmazát, amelyeket össze szeretnénk adni.

tartomány - a R2:R433 , ahol az évszámok szerepelnek, mivel másolni szeretnénk a képletet, ezt le kell zárni F4 segítségével : $R$2:$R$433

kritérium - az év maga, amit össze szeretnénk adni : I9, de mivel az összes nyilvántartott évet szeretnénk összeadni, ezért nem zárjuk le.

összegtartomány : amit össze szeretnénk adni, tehát a tankolások, C2:C433, ezt is lezárjuk F4-gyel, mert minden évben ezt az oszlopot vizsgáltatjuk : $C$2:$C$433

Képlete:

=SZUMHA($R$2:$R$433;I9;$C$2:$C$433)

Másoljuk végig a jobb alsó zöld négyzet segítségével a képletet.

Eredmény:

kep_2024-07-22_133532122.png