Vízkeménység 4. FKERES

Vízkeménység 4. FKERES

 

Az ivóvíz keménységét az oldott kalcium- és magnéziumsók okozzák. A vízkeménységet német keménységi fokban (nk°) adják meg, melyet a táblázatban található mérési adatokból számolnak, és ez alapján kategóriákba sorolnak. 1 német keménységi fok 10 milligramm/liter kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium- és magnéziumionnak felel meg.
Heves megye településeinek népességszáma és vízkeménységi mérési adatainak alsó és felső határértékei állnak rendelkezésére az UTF-8 kódolású
vizforras.txt állományban.

4. Határozza meg az F2:F119 tartomány celláiban, hogy a településeken szolgáltatott ivóvíz melyik vízkeménységi kategóriába tartozik! A kategóriák alsó határértéke és megnevezése a H2:I6 tartományban található.

Keressük meg, hogy az E oszlopban szereplő vízkeménység melyik vízkeménységi kategóriába tartozik.

Ehhez az FKERES függvényt használjuk.

FKERES -  Egy táblázat bal szélső oszlopában megkeres egy értéket, és a megtalált értékhez tartozó sorból a megadott oszlopban elhelyezkedő értéket adja eredményül; alapesetben a táblázatnak növekvő sorrendbe rendezettnek kell lennie.

Képlete:

=FKERES(keresési_érték; tábla; oszlop_szám; [tartományban_keres])

keresési_érték - a településekhez tartozó vízkeménység - E2

tábla : H2:I6, de le kell zárni F4-gyel, mert mindig ezt kell vizsgálnia : $H$2:$I$6

oszlop_szám2, mert a tábla 2. oszlopában van a vízkeménységi kategória

tartományban_keres  ha 1 értéket ad meg, visszatérési érték kereséséhez közelítő egyezést szeretne előírni, vagy a 0 értéket, ha pontos egyezést szeretné. Ha nem ad meg semmit, az alapértelmezett érték az 1, vagyis a közelítő egyezés. Közelítő egyezést szeretnénk, ezért nem írunk oda semmit.

Képlete:

=FKERES(E2;$H$2:$I$6;2)

Másoljuk végig a cella jobb alsó sarkában levő zöld négyzet segítségével.

Eredmény:

kep_2024-07-05_153520000.png