Drónreptetés 3.-FKERES
2024. március 14. írta: Excelkezdő

Drónreptetés 3.-FKERES

Drónreptetés 3.-FKERES

 

A robotikaszakkör diákjai egy drónt építettek, amely a repülési adatokat is rögzíti. A drón minden másodpercben eltárolja, hogy milyen magasan repül, és az előző irányhoz képest mennyit fordul. Az Ön feladata a mért értékek feldolgozása táblázatkezelő program felhasználásával. 

A drón irányát egy olyan iránytű alapján adjuk meg, amelyben a beosztások egész fokonként vannak. A 0 fok észak, 90 fok kelet, 180 fok dél és 270 fok nyugat. A drón felszálláskor automatikusan észak felé fordul, vagyis az iránya ekkor 0 fok lesz. Ezután kezdi rögzíteni az adatokat.

 3. Az E1-es cellába írja (vagy másolja) be az "Égtáj" szöveget. Az E2:E201 tartomány celláiban másolható képlettel határozza meg, hogy melyik égtáj (É, K, D, Ny) felé nézett a drón! Az alábbi táblázatban megtalálja az égtájakhoz tartozó szögintervallumokat.

 

FKERES függvényt fogjuk használni hozzá.

Képlete:

=FKERES(keresési_érték; tábla; oszlop_szám; [tartományban_keres])

Keresési érték: az irányfok, amit kiszámoltunk.

Tábla: hozzunk létre egy táblát a minta alapján.

Oszlop_szám: hányadik oszlopot írja ki.

FKERES lényege, hogy a megadott táblában megkeresi a kívánt adatot, és kiírja eredményül, a hozzá tartozó általunk kiválasztott oszlopban levő adatot. Pl ha egy oszlop van, akkor saját magát.

Tipp:

Az FKERES függvénynél opcionálisan megadhatja az IGAZ értéket, ha a visszatérési érték kereséséhez közelítő egyezést szeretne előírni, vagy a HAMIS értéket, ha pontos egyezést. Ha nem ad meg semmit, az alapértelmezett érték az IGAZ, vagyis a közelítő egyezés.

Ez azért hasznos, mivel csak megközelítőleg tudjuk a fokokat megadni az irányokhoz.

Tehát a szükséges táblázatunk így fog kinézni:

0-44 fokig Észak

45-134 Kelet

135-224 Dél

225-314 Nyugat

315-364 Észak

365 fok nincs, mert az ismét 0 fok

Szükséges képlet:

=FKERES(D2;J4:K8;2;IGAZ) a táblázatot a másolhatóság miatt le kell zárni, tehát F4-gyel lezárom.

Amennyiben le szeretném zárni, akkor a Táblázat cellájában a J4-nél és a K8-nál is F4 billentyűt nyomok.

A másolható képlet:

=FKERES(D2;$J$4:$K$8;2;IGAZ)

Magyarázat: Keresse meg a D2 cellában szereplő fokhoz közelítő egyezést a J4:K8 táblában, és írja ki a tábla 2. oszlopát!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr7918352983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása