Segítők 8.- INDEX, HOL.VAN függvények
2024. február 24. írta: Excelkezdő

Segítők 8.- INDEX, HOL.VAN függvények

Segítők 8. - INDEX, HOL.VAN függvények

 

  Feladat:

        Három testvér a nyáron vállalta, hogy minden nap legalább az egyikük meglátogatja a szomszédban élő idős bácsit. Ha kell, bevásárolnak, segítenek a ház körül, vagy egyszerűen csak beszélgetnek vele. A vállalásukat teljesítették is.

8. A H2:H32 tartomány celláiban hibamentesen másolható képlet segítségével határozza meg, hogy az adott napon ki volt az első látogató! A megoldás során feltételezheti, hogy soha nem érkeztek többen egyszerre.

Előző feladatokban megnéztük, hogy az első látogató mikor érkezett, most keressük meg, hogy az első látogató hol van, kinek az oszlopához tartozik. Hol van, hányadik oszlopban van az első látogató.

Erre a HOL.VAN függvény a megoldás.

=HOL.VAN(F2;C2:E2;0)  eredményül 3-at kaptam, tehát a 3. emberke érkezett elsőnek aznap.

Nekünk viszont a látogató nevére van szükségünk. 

Ha szeretnénk megtudni, hogy egy adott táblázat 3. helyén kinek a neve látható, akkor az INDEX függvény segítségével tudjuk kiíratni a látogató nevét.

Ágyazzuk be a HOL.VAN függvényt az INDEX függvénybe:

A feladat azt írja, hogy hibamentesen kell tudni másolni, így a Tömbnek minden sornál ugyanannak kell lennie, tehát a képlet a következőképpen alakul:

C1:E1 tömbből $C$1:$E$1 tömb lesz. (C1 megnyomva az F4 billentyűt: $C$1 és E1 megnyomva az F4 billentyűt: $E$1)

Az INDEX függvény képlete:

=INDEX(tömb; sor_szám; [oszlop_szám]) 

Az INDEX függvénynél a tömb = gyerekek nevei - C1:E1 tömb; a sorszám = 1 sorból áll a tömb, így 1; az oszlopszámot a HOL.VAN függvény adta meg. Hol van az első látogató, hányadik oszlopban, melyik gyerek oszlopában?

=INDEX($C$1:$E$1;1;HOL.VAN(F2;C2:E2;0))

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr3918329839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Excelkezdő 2024.02.26. 17:13:16

@Puller István: HOL.VAN függvény segítségével határoztuk meg az oszlopszámot, és derítettük ki, hogy ki volt az első látogató.

Puller István 2024.02.26. 17:19:08

@Excelkezdő: Így már minden világos, nagyon köszönöm!
süti beállítások módosítása