Segítők 7.- HA, DARAB, MAX függvény egyben
2024. február 23. írta: Excelkezdő

Segítők 7.- HA, DARAB, MAX függvény egyben

Segítők 7.- HA, DARAB, MAX függvény egyben

 

  Feladat:

        Három testvér a nyáron vállalta, hogy minden nap legalább az egyikük meglátogatja a szomszédban élő idős bácsit. Ha kell, bevásárolnak, segítenek a ház körül, vagy egyszerűen csak beszélgetnek vele. A vállalásukat teljesítették is.

7. A G2:G32 tartomány celláiban határozza meg, hogy az adott napon mikor érkezett az utolsó látogató! Ha aznap csak egy látogató volt, ne jelenten meg érték a cellában!

Az utolsó látogatót a MAX függvénnyel tudom meghatározni.

Kiírta nekünk, hogy az utolsó látogatás is 8:48:00 - kor volt. A feladat folytatásában van egy olyan kitétel, ha aznap csak egy látogató volt, akkor ne jelenjen meg érték a cellában.

Ha aznap csak egy látogató volt, azt onnan tudom, hogy megszámoltatom DARAB függvénnyel, hogy hány látogató volt aznap.

=DARAB(C2:E2)

Az eredményt beágyazom a HA logikai függvénybe.

=HA(DARAB(C2:E2)=1;"";MAX(C2:E2))

Ahogy a feladat írta, ha a DARAB függvény 1 látogatót számol, tehát =1, IGAZ, akkor ne jelenjen meg semmi: ilyenkor "" - két idézőjelet kell tenni a képletbe, ha HAMIS, akkor viszont az előbb említett MAX függvénnyel írja ki az utolsó látogatást.

A Függvényvarázslóba beírva gyorsan meg is kapjuk az eredményt. Utána dupla kattintás a cella jobb alsó felén levő négyzetbe, és már kész is a feladat. 

Tipp : A cellák tartalmát szeretném kielemezni, F2 gomb megnyomásával láthatom, hogy melyik cellatartományt vette figyelembe az adott képletnél.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr6618329079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása