Étlap 11. Igazítás

Étlap 11. Igazítás

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

Minta:

kep_2025-01-02_091236508.png

 11. Formázza a táblázatot az alábbi leírás és a minta szerint:
        a.            Az első sor és az első oszlop celláit igazítsa középre!
        b.            Az első oszlopban található kategórianeveket állítsa félkövér betűstílusúra!
        c.             Az F, G és K oszlopban található számértékek ezres tagolással, tizedesjegyek nélkül és
                        „Ft” mértékegységgel jelenjenek meg!
        d.            Az A oszloptól az N oszlopig állítson be olyan oszlopszélességet, hogy minden adat
                        olvasható legyen!
        e.             Az I oszlop celláinak stílusát és igazítását állítsa be a mintának megfelelően!
        f.             A J oszlop celláit igazítsa a mintának megfelelően!
        g.             A menüket szegélyezze a minta vastag vonalának megfelelően!
        h.            Az egyes ételcsoportokat – a minta szerint – vastag vonallal szegélyezze!

  a.            Az első sor és az első oszlop celláit igazítsa középre!

Jelöljük ki az első sort, nyomjuk le a Ctrl gombot és jelöljük ki az első oszlopot!

Kezdőlap - Igazítás - Középre vízszintesen , függőlegesen igazítás.

  b.            Az első oszlopban található kategórianeveket állítsa félkövér betűstílusúra!

Jelöljük ki az A2:A58 cellatartományt.

Nyomjuk le a Ctrl+B billentyűkombinációt. (Félkövér betűstílus)

  c.             Az F, G és K oszlopban található számértékek ezres tagolással, tizedesjegyek nélkül és
                        „Ft” mértékegységgel jelenjenek meg!

Jelöljük ki az F2:G58 nyomjuk le a Ctrl gombot és jelöljük ki a K5:K29 cellatartományokat.

Jobb egérgomb - Cellaformázás - Szám - Szám - Tizedesjegyek : 0 - Ezres csoport - Egyéni: # ##0" Ft" - OK.

 d.            Az A oszloptól az N oszlopig állítson be olyan oszlopszélességet, hogy minden adat
                        olvasható legyen!

Minden adat olvasható, folyamatosan ügyeltünk rá.

e.             Az I oszlop celláinak stílusát és igazítását állítsa be a mintának megfelelően!

Az I oszlop a Mintán a Megnevezések :  félkövér és balra igazít, viszont az ételek sorszáma jobbra igazít, és nem félkövér, szélesebb az I oszlop a mostaninál.

Jelöljük ki az I2 Ctrl gombot nyomjuk folyamatosan és jelöljük ki az I4; I12 és I20 cellákat.

Nyomjuk le a Ctrl+B billentyűkombinációt. (Félkövér betűstílus)

Kezdőlap - Igazítás - Balra igazítás. 

Növeljük az I oszlop szélességét a Mintának megfelelően.

A sorszámokkal nem kell semmit tenni, mivel pontosan a Minta szerint vannak.

 f.             A J oszlop celláit igazítsa a mintának megfelelően!

 Jelöljük ki az J9:J10 Ctrl gombot nyomjuk folyamatosan és jelöljük ki az J17:J18 és a J25:J26 cellatartományokat!

 Kezdőlap - Igazítás - Jobbra igazítás. 

 g.             A menüket szegélyezze a minta vastag vonalának megfelelően!

 Jelöljük ki az I4 Ctrl gombot nyomjuk folyamatosan és jelöljük ki az I5:N10; I12; I13:N18; I20 és az I21:N26 cellatartományokat!

Jobb egérgomb - Cellaformázás - Szegély - Vastag vonal - Körül - OK.

 h.            Az egyes ételcsoportokat – a minta szerint – vastag vonallal szegélyezze!

 Jelöljük ki az A2:G11 Ctrl gombot nyomjuk folyamatosan és jelöljük ki az A12:G17;A18:G35; A36:G42; A43:G48 és az A49:G58 cellatartományokat! Kijelölésnél, ha nem fér el egy lapon, akkor a csuszkával tudunk lejjebb is kijelölni, nem az egérgombbal.

Jobb egérgomb - Cellaformázás - Szegély - Vastag vonal - Körül - OK.

Eredmény:

kep_2025-01-03_080545119.png

 

Hogyan oldanád meg?

 

12. Készítsen külön lapra oszlopdiagramot, amin az egyes desszertek energiaértéke olvasható le! A diagram címe legyen „Desszertek energiatartalma (kcal)”! A diagramhoz ne tartozzon jelmagyarázat! A vízszintes tengelyen az ételek neve legyen olvasható!