Étlap 1. Adatbevitel
Étlap 1. Adatbevitel
Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.
- Töltse be az etlapforras.txt tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlt a táblázatkezelőbe az A1-es cellától kezdődően! Munkáját etlap néven mentse el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában!
Nyissunk meg egy üres Excel munkafüzetet.
Töltsük be a etlepforras.txt szövegfájlt.
Fájl - Megnyitás - Tallóz - Fájl típusa: Minden fájl - Keressük meg a etlapforras.txt fájlt és nyissuk meg.
Menjünk végig a Szövegbeolvasó varázslóval.
Ha mindent elfogadtunk, akkor Befejezés.
Jelöljük ki a teljes munkafüzetet, majd legszélesebben kijelöl (Kattintsunk a fejléc oszlopelválasztó függőleges csíkra) - Így minden cella tartalma tökéletesen látható.
Mentsük el:
Fájl - Mentés másként - Fájltípus: Excel munkafüzet - Neve: etlap
Eredmény:
Hogyan oldanád meg?
2. A táblázat F oszlopában az egyes ételek eredeti árai találhatók. Az akciós árat az étterem tulajdonosa úgy kéri, hogy az eredeti ár 20%-kal csökkentett értékének egészrészét vegyük, és ennek utolsó számjegyét cseréljük kilencesre! Ennek megfelelően határozza meg a G oszlopban az akciós árat az egyes ételekre!