Étlap 1. Adatbevitel

Étlap 1. Adatbevitel

 

Egy étteremnek jó árakat és egészséges ételeket kell biztosítania, hogy versenyben maradhasson a konkurenciával. Egy étterem étlapjának alapadataiból kell menüket összeállítania, valamint akciós és kedvezményes árakat meghatároznia. A forrásállományban rendelkezésre állnak ételkategóriákba rendezetten az ételek megnevezései, egy-egy adag energiaértéke, szénhidrátmennyisége és ára.

  1. Töltse be az etlapforras.txt tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegfájlt a táblázatkezelőbe az A1-es cellától kezdődően! Munkáját etlap néven mentse el a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában!

 

Nyissunk meg egy üres Excel munkafüzetet.

Töltsük be a etlepforras.txt szövegfájlt.

Fájl - Megnyitás - Tallóz - Fájl típusa: Minden fájl - Keressük meg a etlapforras.txt fájlt és nyissuk meg.

Menjünk végig a Szövegbeolvasó varázslóval. 

Ha mindent elfogadtunk, akkor Befejezés.

Jelöljük ki a teljes munkafüzetet, majd legszélesebben kijelöl (Kattintsunk a fejléc oszlopelválasztó függőleges csíkra) - Így minden cella tartalma tökéletesen látható.

Mentsük el:

Fájl - Mentés másként - Fájltípus: Excel munkafüzet - Neve: etlap

Eredmény:

 kep_2024-12-19_140405814.png

 

Hogyan oldanád meg?

 

2. A táblázat F oszlopában az egyes ételek eredeti árai találhatók. Az akciós árat az étterem tulajdonosa úgy kéri, hogy az eredeti ár 20%-kal csökkentett értékének egészrészét vegyük, és ennek utolsó számjegyét cseréljük kilencesre! Ennek megfelelően határozza meg a G oszlopban az akciós árat az egyes ételekre!