Lángos 3. HA

Lángos 3. HA

 

Egy lángossütő pultosa egész nap feljegyzi a rendeléseket és záráskor ez alapján összesítést végez. Megkaptuk az egyik nap rendelési adatait és az árlapot a rendeles.txt fájlban (tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású szövegállomány). Fontos tudni, hogy a vevők, ha egy fajta lángosból ötnél többet vásárolnak, akkor az öt fölöttiek árából 10% kedvezményt kapnak.

3. A C oszlop celláiban (Kedvezménnyel) függvény segítségével határozza meg, hogy hány lángos árának megfelelő összeget kellett fizetni! Itt vegye figyelembe, hogy az egy fajtából ötnél több lángost vásárlók az öt fölöttiek árából 10% kedvezményt kapnak. (Például 10 lángos esetén 9,5 lángos árának megfelelő összeget kell fizetni.)

Nézessük meg, hogy a rendelt lángos mennyisége (B oszlop) nagyobb vagy egyenlő e, mint 5. Logikai HA függvényt használjuk hozzá.

HA - Ellenőrzi a feltétel megfelelőségét, és ha a megadott feltétel IGAZ, az egyik értéket adja vissza, ha HAMIS, akkor a másikat.

Képlete:

=HA(logikai vizsgálat (kötelező); érték, ha igaz ( kötelező); érték, ha hamis (nem kötelező)) 

 logikai vizsgálat -  a B oszlop értéke nagyobb vagy egyenlő, mint 5 : B2>=5

érték, ha igaz - számolja ki, hogy hány lángost kell kifizetni :

10 % kedvezményt ad az 5 felettire, tehát az 5 felettiért 90%-ot kell fizetni. Megszorozzuk az 5 felettieket 90%-kal, és hozzáadjuk az 5 egészet, így megkapjuk a fizetendő mennyiséget : 0,9*(B2-5)+5 

érték, ha hamis - írja ki : az eredeti mennyiséget : B2

Képlete:

HA(B2>=5;0,9*(B2-5)+5;B2)

Eredmény: