Legjobb futballisták 8. HOL.VAN

Legjobb futballisták 8. HOL.VAN

 

A The Guardian brit napilap a 2014-es évben is megválasztotta a világ legjobb 100 futballistáját. A választás a lap szakértői, nemzetközi szakértők és volt futballisták szavazatai alapján történt. Feladata, hogy a 100-as lista adatait táblázatkezelő program segítségével feldolgozza. A feladat megoldásához a tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású helyezettek.txt és a szavazatok.txt állományokat kell felhasználnia.

 Helyezettek munkalap feladatai

Az A oszlop tartalmazza a futballista 2014. évi helyezését a ranglistában, a B oszlop pedig a 2013. évi helyezését. Ha 2013. évben nem szerepelt a futballista a ranglistában, akkor az adott cella üresen maradt.

8. A K9-es cellában határozza meg, hogy a J9-es cellába beírt klubcsapatnak hányadik a legjobb helyezettje a 100-as listában! Biztosítsa, hogy a képlet a listában szereplő tetszőleges klubcsapat név beírása esetén is helyes eredményt adjon.

A klubok a 2014. évi helyezés alapján vannak felsorolva. A HOL.VAN függvény kiírja az első találatot, amit talál. Tehát kerestessük meg a J9 cellába beírt klub helyét, és megkapjuk, hogy hányadik a legjobb helyezett.

 HOL.VAN : Egy adott értéknek megfelelő tömbelem viszonylagos helyét adja meg adott sorrendben.

Képlete:

=HOL.VAN(keresési_érték; tábla; [egyezés_típusa])

keresési_érték : J9, ahol meghatároztuk egy klubot, melynek a legjobb helyezését szeretnénk tudni.

tábla :  E2:E101 a klubok felsorolása

egyezés_típusa : egyenlőnek kell lenni a keresési értékkel, tehát 0.

Képlete:

=HOL.VAN(J9;E2:E101;0)

Eredmény:

futabballista_8.jpg