Legjobb futballisták 5. HA, SZUM

Legjobb futballisták 5. HA, SZUM

 

A The Guardian brit napilap a 2014-es évben is megválasztotta a világ legjobb 100 futballistáját. A választás a lap szakértői, nemzetközi szakértők és volt futballisták szavazatai alapján történt. Feladata, hogy a 100-as lista adatait táblázatkezelő program segítségével feldolgozza. A feladat megoldásához a tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású helyezettek.txt és a szavazatok.txt állományokat kell felhasználnia.

 Helyezettek munkalap feladatai

Az A oszlop tartalmazza a futballista 2014. évi helyezését a ranglistában, a B oszlop pedig a 2013. évi helyezését. Ha 2013. évben nem szerepelt a futballista a ranglistában, akkor az adott cella üresen maradt.

5. A K4-es cellában képlet segítségével határozza meg, hogy hány olyan játékos van, akinek a klubcsapata abban az országban van, amelyikben született!

Hozzunk létre egy új oszlopot az O oszloptól jobbra. Én a P oszlopban hoztam létre. Képlettel határozzuk meg, ha saját hazájában van a klubcsapata a játékosnak, vagy más országban. Ehhez a HA logikai függvényt használjuk.

HA - Ellenőrzi a feltétel megfelelőségét, és ha a megadott feltétel IGAZ, az egyik értéket adja vissza, ha HAMIS, akkor a másikat.

Képlete:

=HA(logikai vizsgálat (kötelező); érték, ha igaz ( kötelező); érték, ha hamis (nem kötelező)) 

 logikai vizsgálat -  az F oszlop értéke megegyezik e a G oszlop értékével : F2=G2

érték, ha igaz - írja ki : 1

érték, ha hamis - írja ki : 0

Képlete:

=HA(F2=G2;1;0)

A jobb alsó sarkában levő zöld négyzet segítségével másoljuk végig a C oszlopban a képletet.

Most már csak összegezni kell az oszlopot a SZUM függvénnyel.

SZUM - Az összes számot összeadja egy adott cellatartományban

Képlete:

=SZUM(szám1,[szám2],...)

szám1,[szám2],... : a P oszlop - P2:P101

Képlete:

=SZUM(P2:P101)

Eredmény:

futabballista_5.jpg