Csevegőszoba 3. DARABHA

Csevegőszoba 3. DARABHA

 

Egy nagyobb baráti társaság egy szombat délután hálózati csevegést folytatott zárt körben. A chatszoba megnyitása után a beszélgetések párban történtek, de egy-egy tag egyszerre több beszélgetésben is részt vehetett.
A csevegőprogram naplójában előre rögzítették a társaság névsorát. A chatszoba megnyitása után pedig minden beszélgetés esetén eltárolták a kezdeményező és a partner nevét, valamint a beszélgetés kezdő és befejező időpontját. Az időpontokat a chatszoba megnyitása óta eltelt percek számával adták meg. A csevegőszoba naplójában rögzített adatok a
naplo.txt állományban állnak rendelkezésünkre.
A feladata a forrásállományban található feljegyzési adatok elemzése a megadott szempontok alapján.

Az A oszlop a beszélgetést kezdeményező, a B oszlop a meghívott partner nevét tartalmazza. A C és D oszlopban a beszélgetés kezdő és befejező időpontját tartalmazza a táblázat (percben). A G oszlopban a baráti társaság tagjainak neve van.

3. A G oszlopban szereplő neveket rendezze ábécérendbe! A nevek mellé, a H2:H21 tartomány celláiba másolható függvény segítségével határozza meg, hogy hány beszélgetést kezdeményezett a baráti társaság adott tagja!

Jelöljük ki a G2:G21 cellatartományt.

Adatok - Rendezés és szűrés - Rendezés - Folytatja az aktuális kijelöléssel - Rendezés - Oszlop G - OK.

kep_2024-07-27_171520221.png

A nevek mellé, a H2:H21 tartomány celláiba másolható függvény segítségével határozza meg, hogy hány beszélgetést kezdeményezett a baráti társaság adott tagja!

A DARABHA függvénnyel számoljuk meg az egyes tagokhoz tartozó beszélgetés kezdeményezéseket.

DARABHA - Egy tartományban összeszámolja azokat a nem üres cellákat, amelyek eleget tesznek a megadott feltételeknek.

Képlete:

=DARABHA(Tartomány;kritérium)

Tartomány - az A2:A300 cellatartomány tartalmazza az összes kezdeményező kezdeményezésenként, de mivel mindig ezt vizsgáljuk, ezért F4-gyel le kell zárni - $A$2:$A$300

kritérium - G2 - a kezdeményezők nevei, másoljuk és így mindig változni kell

Képlete:

=DARABHA($A$2:$A$300;G2)

 Eredmény:

kep_2024-07-27_172133980.png