Fogyasztás - személyautó 6. 100 km-re

Fogyasztás - személyautó 6. 100 km-re

 

Az autók fenntartási költségei között igen jelentős az üzemanyagra fordított összeg. Egy autótulajdonos az új autója megvételének időpontja óta folyamatosan rögzítette a tankolások adatait. A tulajdonos tankolásokról szóló feljegyzései találhatók a forrásállományban.
A feladata a forrásállományban lévő adatok alapján az autóval kapcsolatos költségek, adatok kiszámítása és statisztikák készítése. Táblázatkezelő program segítségével oldja meg a következő feladatokat!

Az A oszlop tartalmazza a tankolás időpontját. A B oszlopban az előző tankolás óta megtett távolság (kilométerben) szerepel. A C oszlopban a tankolt üzemanyag mennyisége (liter) található. A D oszlopban a tankoláskor fizetett összeg van. Az E oszlopban a benzinkút azonosítója látható. (Ha a benzinkutat a tulajdonos nem jegyezte fel, akkor abban a cellában „NA” érték szerepel.)

6. A K4-es cellában számítsa ki az összes megtett távolság és az összes elfogyasztott üzemanyag segítségével, hogy mekkora volt az autó átlagos benzinfogyasztása 100 kilométerenként! A kapott értéket két tizedesjegyre kerekített formátumban jelenítse meg!

Az autó átlagos benzinfogyasztását 1 kilométeren megkapjuk, ha az összes elfogyasztott üzemanyagot elosszuk az összes megtett kilométerrel. Ha 100 km-re szeretnénk megkapni, akkor az eredményt meg kell szorozni 100-zal.

Az összes üzemanyagot a K3, az összes kilométert a K2 cellában előzőleg kiszámoltuk.

Képlete:

=K3/K2*100

Szeretnénk, ha két tizedesjegyre lenne kerekítve.

Jobb gomb - Cellaformázás - Szám - Szám - Tizedesjegyek : 2.

Eredmény:

 kep_2024-07-20_133043406.png