Fogyasztás - személyautó 2. KEREKÍTÉS

Fogyasztás - személyautó 2. KEREKÍTÉS

 

Az autók fenntartási költségei között igen jelentős az üzemanyagra fordított összeg. Egy autótulajdonos az új autója megvételének időpontja óta folyamatosan rögzítette a tankolások adatait. A tulajdonos tankolásokról szóló feljegyzései találhatók a forrásállományban.
A feladata a forrásállományban lévő adatok alapján az autóval kapcsolatos költségek, adatok kiszámítása és statisztikák készítése. Táblázatkezelő program segítségével oldja meg a következő feladatokat!

Az A oszlop tartalmazza a tankolás időpontját. A B oszlopban az előző tankolás óta megtett távolság (kilométerben) szerepel. A C oszlopban a tankolt üzemanyag mennyisége (liter) található. A D oszlopban a tankoláskor fizetett összeg van. Az E oszlopban a benzinkút azonosítója látható. (Ha a benzinkutat a tulajdonos nem jegyezte fel, akkor abban a cellában „NA” érték szerepel.)

2. Az F2:F433 tartomány celláiban határozza meg, hogy mennyi volt a benzin literenkénti ára! A kapott értéket függvény segítségével két tizedesjegyre kerekítse!

A D oszlopban a tankoláskor fizetett összeg található, a C oszlopban a tankolt üzemanyag mennyisége. Ha a fizetett összeget elosztom a tankolt üzemanyaggal, akkor megkapom a benzin literenkénti árát.

Képlete: 

=D2/C2

Kerekíteni szeretnénk 2 tizedesjegyre. Ehhez a KEREKÍTÉS függvényt használjuk.

 KEREKÍTÉS - Egy számot adott számú számjegyre kerekít

 Képlete:

=KEREKÍTÉS(szám; hány_számjegy)

 szám - az előbb kiszámolt átlag : D2/C2

hány_számjegy : 2

Képlete:

=KEREKÍTÉS(D2/C2;2)

Ha beírtuk, akkor a cella jobb alsó sarkában levő zöld négyzetre rákattintva végigmásolja az oszlopban a képletet.

Eredmény:

kep_2024-07-16_173355510.png