Üvegválogató 7. SZUMHATÖBB

Üvegválogató 7. SZUMHATÖBB

 

Az élelmiszerboltokban a nem visszaváltható üvegeket is összegyűjtik és újrahasznosítást végző üzembe szállítják. Az üvegeket – válogatás nélkül – 20 üveg tárolására alkalmas rekeszekbe gyűjtik és szállítják. Minden rekeszről feljegyezték, hogy hány fehér, zöld, illetve barna üveget tárol. A különböző boltokból beszállított rekeszek adatai állnak rendelkezésére az UTF-8 kódolású szallitolevel.txt állományban.

A táblázatban a következő adatok állnak rendelkezésére: a rekeszt a kilenc üzlet közül melyikből szállították a feldolgozó üzembe, a szállítás napja és az üvegek száma szín szerint. Az üzleteket sorszámuk azonosítja. A táblázatot 150 beérkezett rekesz adatainak feldolgozására készítse fel! A megoldás során végig vegye ezt figyelembe!

7. A J7:L15 tartomány celláiban határozza meg, hogy az üzletekből üvegtípusonként hány darab üveg érkezett az újrahasznosító üzembe!

Ehhez a SZUMHATÖBB függvényt fogjuk végigmásolni.

 SZUMHATÖBB - A megadott feltétel- vagy kritáriumkészletnek eleget tevő cellákban található értékeket adja össze

Képlete:

=SZUMHATÖBB(összegtartomány; kritériumtartomány1; kritérium1)

összegtartomány : a fehér, majd a zöld és a barna üvegek : C$2:C$151 csak a sort zárjuk, hogy tudjuk másolni

kritériumtartomány1 az üzletek számai, F4-gyel le kell zárni, mert másolásnál nem szabad változniuk. $A$2:$A$151

kritérium1 az üzlet száma, amelyiknek éppen számolja az üvegeit. $H7, majd a következő üzlet. Az oszlopot le kell zárni, mivel vízszintes másolásnál nem szabad, hogy megváltozzon.

Képlete:

=SZUMHATÖBB(C$2:C$151;$A$2:$A$151;$H7)

Eredmény:

kep_2024-07-07_211341506.png