2024. jún 01.

Pólórendelés 1. Adatbevitel

írta: Excelkezdő
Pólórendelés 1. Adatbevitel

Pólórendelés 1. Adatbevitel

 

Egy négy évfolyamos gimnáziumban a beiratkozó tanulók a testnevelésórákhoz az iskola szimbólumaival ellátott pólót rendelhetnek. A póló színét az adott évfolyamon a diákönkormányzat dönti el, így megrendeléskor a tanulók csak a póló méretét (S, M, L, XL) és darabszámát adhatják meg. (Nem kötelező rendelni, ugyanakkor többféle méret is rednelhető.)

Ebben a feladatban a tanulók megrendeléseit kell összesítenie táblázatkezelő programmal. A tanulók rendelései a poloadat.txt állományban állnak rendelkezésére. 

1. Töltse be a tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású poloadat.txt szövegfájlt a táblázatkezelő program munkalapjára az A1-es cellától kezdődően! Munkáját a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában polorendeles néven mentse!

A táblázatban a 8. sortól a következő adatok állnak rendelkezésre: a tanuló neve, osztálya (9.a, 9.b vagy 9.c), illetve az egyes méretekből rendelt pólók száma. Az adatok a beiratkozás sorrendjében szerepelnek. 

 Nyissunk meg egy új, üres Excel munkafüzetet.

Nyissuk meg a poloadat.txt fájlt - Fájl - Megnyitás - Tallóz - Állítsuk át a minden Excel fájlt -> Minden fájl - ra - Keressük meg, és nyissuk meg a poloadat.txt-t.

Menjünk végig a Szövegbeolvasó varázslóval. 

Tabulátorokkal tagolt - UTF-8 kódolású - Tovább - Tovább - Befejezés.

Jelöljük ki a teljes munkalapot a bal felső sarokban levő háromszöggel, majd kattintsunk bármelyik oszlopelválasztóra a munkalap tetején.

Eredmény:

kep_2024-05-31_141939064.pngMentsük el - Fájl - Mentés másként - A fájlformátumot állítsuk át Excel-munkafüzetre - Fájlnév : polorendeles - Mentés.

Szólj hozzá

Példa EXCEL Táblázatkezelő Excelkezdő blog Adatbevitel Pólórendelés