Kerékpárverseny 4.HA
2024. április 24. írta: Excelkezdő

Kerékpárverseny 4.HA

Kerékpárverseny 4. HA

 

A Transcontinental Race (TCR) egy állóképességet tesztelő kerékpárverseny. A verseny célja az Európát átszelő legalább 4000 km-es táv teljesítése legfeljebb két hét alatt. Minden versenyző csak magára számíthat, nincs segítsége, tehát mindent magával kell vinnie, amire szüksége lesz. A versenyen négy ellenőrző pont van, ezeken a versenyzőnek át kell haladnia, de amúgy az útvonal a versenyzőn múlik. Mindenkinél van egy nyomkövető eszköz, amely folyamatosan rögzíti az adatokat. 

Ebben a feladatban a 8. alakalommal megrendezett TCR verseny egyéni versenyzőinek adataival kell dolgoznia. A 2022-es verseny egyéni indulóinak adatait a tcr8_egyeni.txt fájl tartalmazza. A feladatok elkészítéséhez szüksége lesz a tcr8_stat.txt állományra is. Mindkét fájl tabulátorokkal tagolt és UTF-8 kódolású. 

4. Az egyéni munkalapon az I3:I192 tartomány celláiban másolható képlettel határozza meg, hogy a célba ért versenyzők mennyivel nagyobb utat tettek meg a hivatalos távnál! A hivatalos táv a statisztika munkalapon van, megoldásában arra hivatkozzon! Ha a versenyző nem ért célba, mert kizárták vagy feladta a versenyt, akkor a cella üresként jelenjen meg!

 Azok a versenyzők értek célba, akiknek a G oszlopban van érkezés feltüntetve. Akinek üres a G oszlopa, az nem ért célba. Ezt egy logikai kérdés formában tudjuk feltenni, amire a HA függvényt használjuk.

Képlete:

=HA(logikai vizsgálat (kötelező); érték, ha igaz ( kötelező); érték, ha hamis (nem kötelező)) 

logikai vizsgálat G<>""   azt vizsgáljuk, hogy G oszlop üres - e?

érték, ha igaz Megtett táv (H) - Hivatalos táv (a statisztika fülön van, és F4-gyel lezárjuk, mert változatlan) 

érték, ha hamis üresen hagyja : ""

Képlet:

=HA(G3<>"";H3-statisztika!$B$9;"")

 Végigmásolva :

Ahol nem ért célba:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr8418388167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása