Ásványvizek 1. Adatbevitel
2024. április 22. írta: Excelkezdő

Ásványvizek 1. Adatbevitel

Ásványvizek 1. Adatbevitel

 

Hazánkban számos helyen hoznak a felszínre és palackoznak ásványvizeket, termelésüket szigorú előírások szabályozzák. A forrásokat, kutakat hatóságilag számontartják, a termékek minőségét pedig folyamatosan ellenőrzik. A palackozott termékek címkéi felvilágosítást adnak az ásványvíz összetételéről, jellegéről.

Ebben a feladatban néhány magyarországi lelőhely ásványvizének összetételével foglalkozunk. Az asvanyianyagok. txt UTF-8 kódolású állomány adataiból megtudható, hogy adott lelőhelyeken palackozott ásványvíz 1 literében néhány ásványi anyagból mekkora mennyiség található.

Feladata az adatok elemzése és megjelenítése lesz táblázatkezelő program segítségével.

1. Töltse be a tabulátorokkal tagolt, UTF-8 kódolású asvanyianyagok.txt szövegfájlt a táblázatkezelő munkalapjára az A1-es cellától kezdődően! Munkáját a táblázatkezelő alapértelmezett formátumában asvanyvizek néven mentse! Az adatokat tartalmazó munkalapot nevezze át Vizeink névre!

A G:K oszlopokban az A:E oszlopokba betöltött adatokhoz hasonló elrendezésben egy másik táblázatrészt kell kialakítania a minta és a következő feladatok alapján. A forrásként kapott adatok az ásványi anyagok 1 literben megtalálható mennyiségét tartalmazzák. A kialakítandó táblázatrészben az lesz látható, hogy az 1 literben található ásványianyag-tartalom hány százalékban fedezi egy felnőtt napi szükségletét.

Nyissuk meg a szövegfájlt a táblázatkezelővel.

Fájl - Megnyitás 

 

Tabulátorokkal tagolt, ahogy a feladat írja.

Befejezés.

Bal felső sarkon kis háromszög, rákattintunk és kijelöljük a munkalapot, majd az oszlopokat elválasztó vonalra kattintva szélesítjük az oszlopokat.

 

 Fájl - Mentés - asvanyvizek - Excel-munkafüzetre átállítjuk.

Munkalap nevét átírjuk Vizeinkre:

 

Duplán rákattintunk , majd átírjuk.

Minta:

Átmásolom az A:E oszlopok fejlécét a G:K oszlopokhoz. Kijelölöm az A:E fejlécet, majd jobb gomb másolás, és G oszlophoz jobb gomb beillesztés.

Átírom a minta alapján:

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr9618386577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása