Pénzfeldobás 5. DARABHA
2024. április 17. írta: Excelkezdő

Pénzfeldobás 5. DARABHA

Pénzfeldobás 5. DARABHA

 

 Előfordulnak olyan helyzetek, amikor nem tudunk két lehetőség közül választani, és a szerencsére bízzuk a döntést. Például feldobunk egy érmét, és megnézzük, hogy melyik oldalára esett. Az érme azon oldalát, amelyiken az értéke szerepel, írásnak hívjuk, a másik oldalát fejnek nevezzük.

Ha az érmét többször egymás után feldobjuk, és közben minden dobás után feljegyezzük, hogy fej vagy írás lett a dobás eredménye, egy dobássorozatot kapunk. 

Ebben a feladatban dobássorozatok vizsgálatával foglalkozunk. Táblázatkezelő program segítségével oldja meg a következő feladatokat! A megoldáshoz szükséges szövegek megtalálhatók a szovegek.txt UTF-8 kódolású állományban.

Az F2-es cellába helyezze el vagy írja be a "Dobás" szót, és az F3:G4 tartomány celláiban helyezze el a minta szerint a "Fej" és "Írás" szövegeket, és mellettük adja meg, hogy a sorozatban hány fej, illetve hány írás eredmény szerepel!

 Írjuk be az F2-be a "Dobás" szót:

 MINTA:

Adja meg, hogy a sorozatban hány fej, illetve hány írás eredmény szerepel!

Számoltassuk meg hány fej van a táblázatunkban. Ehhez a DARABHA függvényt használjuk.

 

Képlete:

=DARABHA(Tartomány;kritérium)

Tartomány : B3:B102

kritérium "Fej" 

=DARABHA(B3:B102;"Fej")

100 dobásból ha kiszámoljuk hány "Fej" van, akkor a maradék az "Írás"-ok számát adja.

=100-G3

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr5618382479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása