Fasor 7.- SZUMHATÖBB
2024. március 05. írta: Excelkezdő

Fasor 7.- SZUMHATÖBB

Fasor 7.- SZUMHATÖBB

 

 

 Egy település önkormányzata néhány közterületén fasorokat kíván kialakítani, és tervei alapján ősszel facsemetéket vásárol, majd ültet e.

   A telepites.txt állományban minden közterülethez rendelkezésére áll fafajta szerint a facsemeték száma, a faiskola neve és a szállítás időpontja. Egy-egy fafajtát ugyanaz a faiskola szállítja az adott helyszínekre.

 Feladatok: 

7. Másolható képlet segítségével határozza meg minden fafajtára a "Darab" címke alatti cellákban, hogy a telepítési tervben összesen hány facsemetét terveznek ültetni az adott fajtából!

Átfogalmazva : Számolja össze, hogy összesen hány darab felel meg az adott kritériumnak. 

A megadott kritérium az adott fafajta, amiből lehet egy vagy több sor is, ezeket adja össze.

Tehát ehhez a feladathoz a SZUMHATÖBB függvényt fogjuk használni.

=SZUMHATÖBB(összegtartomány; kritériumtartomány1; kritérium1)

Szükségünk van az eredeti cella E és B oszlopának tartalmára. E oszlop megadja az összegtartományt, a B oszlop a kritériumtartomány. Az adott fafajta pedig maga a kritérium.

A másolható képlet miatt zárhatóvá kell tenni az összegtartományt és a kritériumtartományt F4-es billentyűvel, vagy $ jel beírással. 

Képlet: 

=SZUMHATÖBB($E$2:$E$41;$B$2:$B$41;G7)

Kijelöljük az összegtartományt.

Ha megnyomjuk az F4 billentyűt, zárjuk a tartományt:

Kijelöljük a kritériumtartományt, a Ctrl gomb nyomva tartásával.

Kijelöljük a kritériumot, a Ctrl gomb nyomva tartásával.

Mivel a program az első összegtartomány után folyamatosan lezárta a kritériumokat, mert mondtuk neki, hogy zárja le, ezért a figyeljünk rá, hogy az utolsónál mindenképp töröljük ki a $ jeleket, mert ha benne marad, akkor a másolásnál is az első feltétel lesz a többi feltétele is.

Enterrel elfogadjuk a képletet, és automatikusan a program az utolsó zárójelet bezárja, és kiírja az eredményt.

 A jobb alsó négyzetre duplán kattintva másolja a képletet, és beírja minden fafajtából hány facsemete kerül kiültetésre.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr9118343911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása