Adóazonosító jel 5. - SZORZATÖSSZEG
2024. március 28. írta: Excelkezdő

Adóazonosító jel 5. - SZORZATÖSSZEG

Adóazonosító jel 5. -SZORZATÖSSZEG

 

Az adóazonosító jelet az állami adóhatóság (NAV) állapítja meg az állampolgárok számára. Egy személyi nyilvántartásban az összetartozó nevek és születési dátumok mellett, az adóazonosító jelek listája hibás rendezés miatt sajnos összekeveredett. Szerencsére az adóazonosító jelek is tartalmaznak információt a születési dátumokra, így ez alapján a személyekhez hozzá lehet rendelni a valószínűsíthető jeleket.

Rendelkezésünkre áll a szemelyforras.txt állományban egy személyi nyilvántartás: nevek, születési évek, hónapok és napok, valamint az összekeveredett, a szükségesnél nagyobb számban lévő adóazonosító jelek A tíz számjegyű azonosító képzési szabályát törvény írja elő:

5. Az L oszlop celláiban a bevezetőben olvasható képzési szabálynak megfelelő szorzatok összege jelenjen meg! A szorzatokat csak az adóazonosító jel első kilenc számjegyéből kell képezni.

 A képzési szabály: Az első 9 számjegy mindegyikét szorozni kell azzal a sorszámmal, ahányadik helyet foglalja el az azonosítón belül. Az így kapott szorzatok összegére van szükségünk.

Ahogy a szöveg is sugallja a szorzatok összegét. Erre van egy SZORZATÖSSZEG függvény az excelben.

Képlete

=SZORZATÖSSZEG(tömb1; [tömb2]; [tömb3]; ...)

tömb1: a sorszámok 1-9-ig állandó, teljesen le kell zárni F4-gyel

tömb2: az adóazonosító első 9 számjegye változó, nem zárjuk le

=SZORZATÖSSZEG($B$1:$J$1;B2:J2) 

Amennyiben megfogjuk a jobb alsó négyzetet, akkor másolódik a képlet.

Eredmény:

A bejegyzés trackback címe:

https://excelkezdo.blog.hu/api/trackback/id/tr218364849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása